A három kicsi Tündérvirágszál !

Babázás okosan - spórolós trükkök szülőknek, nagyszülőknek. Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul: www.teszvesz.hu/bloggerverseny Jelentkezz Te is!

Friss topikok

  • ikerunoka: A következő blog, az idősebb családtagok gondozásáról, kérdésekről, válaszokról fog szólni, de az... (2012.03.11. 10:18) Ápolástan gyakorlat folytatása

Címkék

Ápolástan gyakorlat folytatása

2012.02.17. 17:24 - ikerunoka

 

17. Készítsen elő haldokló beteg szem- és szájápolásához, tisztításához. Ismertesse az eszméletlen beteg ápolásával kapcsolatos legfontosabb szabályokat!

A haldokló ember viselkedése függ a betegségétől. Nem minden haldokló ágyhoz kötött, ezért nem szükséges, hogy a beteget állandóan fektessük. Ha tud, minél tovább mozogjon. Ültessük ki az ágy szélére, vagy székre.

A szájápolás menete haldokló beteg esetében

1.      Tudassuk a beteggel, hogy meg kívánjuk mosni a fogát.

2.      A beteg állapota határozza meg az előkészítendő eszközöket!

3.      Készítsük elő a szükség szerinti eszközöket:•vesetál

4.      fogkrém, vagy bórax glicerin, vagy citromleves-, vagy aszeptikus oldat

5.      saját fogkeféje, fogpohara, vagy spatulák

6.      paraffinolaj (kiszáradt ajkak esetében)

7.      Ha a beteg állapota megengedi, hogy maga mosson fogat:

8.      törülközőjét terítsük a válla köré,

9.      amennyiben van kivehető fogpótlása, azt vegye ki és külön mossa meg

10.   adjuk kezébe a vízzel töltött fogmosó poharat és a fogkefét, melyre előzőleg

11.   rányomtuk a fogkrémet.

12.   a vesetálat tartsuk a beteg álla alá, hogy abba tudja üríteni az öblítővizet.

Amennyiben a beteg nem tud felülni az ágyban:

• amennyiben van kivehető fogpótlása, azt vegye ki, vagy ha nem tudja, akkor az ápoló segítsen, és külön mossa meg

• fejét fordítsuk oldalra úgy, hogy arca kissé lelógjon a párnáról

• a párnát gumilepedővel és törülközővel védjük.

Ha a beteg nem tudja a fogát megmosni:

• amennyiben van kivehető fogpótlása, azt vegye ki az ápoló és külön mossa meg

• mossuk meg helyette a fogait is, vigyázva nehogy a túl erős dörzsöléssel megsértsük fogínyét.

• szájöblítés céljára adjunk külön megjelölt csőrös csészét, vagy hajlított műanyag szívókát.

Fogmosás kivitelezése:

• először a jobb oldalon lévő felső fogsor rágófelszínét tisztítjuk meg, majd ugyan ezt elvégezzük a bal  oldalon, majd az alsó fogsor rágófelszínén is.

• A fogak külső felszínének mosását kőrkörös mozdulatokkal végezzük.

• A fogak belső felszínének mosását, a felső fogsor jobb, majd bal oldalán végezzük.

• A következő a szem-, és metszőfogak mosása.  Az alsó fogsort ugyan így mossuk meg. Kérjük meg a beteget, a száj kiöblítésére. Vesetálba köpjön. Az egyszer használatos eszközöket dobjuk a ledobóba, a többit tisztítsuk meg és tegyük a helyére.  Dokumentálás!!a dokumentációban rögzítsük a megfigyeléseinket is, elváltozás esetén értesítsük az orvos

Eszméletlen beteg esetében: különös gonddal kell ügyelni a szájápolásra az aspiráció veszélye miatt!

Alapszabály: ESZMÉLETLEN BETEG SZÁJÁBA TILOS FOLYADÉKOT ÖNTENI!!!

Szájápolás: Szájecsetelés és lepedék eltávolítása

• Teljes fogmosást csak fecskendező-szívó készülékkel szabad végezni! (A beteg szájába aszeptikus oldatot áramoltat, illetve azonnal ki is szívja azt.)

Ennek hiányában, gézbe csavart, bórax glicerines, citromleves, vagy aszeptikus oldatba mártott spatulával töröljük ki a beteg száját.

• A kiszáradt ajkat paraffinnal puhítsuk Szájon át nem táplálható betegek:

• a napi fogmosáson kívül többször ki kell öblíteni a szájukat

Műfogsor gondozása:  Különös tapintattal kell segédkezni!

• Éjszakára biztosítsunk a kivehető fogpótlással rendelkező betegnek fedővel ellátott. átlátszatlan fogpoharat, enyhe fertőtlenítő oldattal.

• A poharat naponta fertőtleníteni kell. A műfogsort általában a betegek önmaguk tisztítják, még az ágyban fekvő is, segíteni

az eszközök odakészítésében kell. Súlyos állapotban lévő vagy eszméletlen beteg esetében:

• folyó vízzel, a mosdókagylóba gézt teszünk, saját csak erre a célra rendszeresített körömkefével.

• Eszméletlen beteg műfogsorát nem szabad a szájába visszahelyezni! Gézbe csomagolva tegyük a holmija közé.

• Dokumentálás!!a dokumentációban rögzítsük a megfigyeléseinket is, elváltozás esetén értesítsük az orvos!

Szemápolás Tudassuk a beteggel, hogy mit kívánunk tenni..    Eszközök:

• 2 db vesetál, • szegett gézlapok, • kamillatea, • szemcsepp, A-vitamin olaj, paraffin olaj (orvos utasítása szerint)• gumikesztyű

Kamillázni kell. Hurutos, váladékos eszméletlen beteg szemébe A-vitamin olajt teszünk. Ügyeljünk, a Kamilla hosszas használata száríthatja a szemet! Ép szemmel kell kezdeni. Törlés után géz csere!

Az eszméletlen beteg ápolása. Eszméletlenség: az egyén elveszíti tudatát és kapcsolatát a külvilággal. Ez az állapot elmúlhat pillanatok alatt, de napokig is eltarthat.  Az eszméletlenség fokozatai:

Ájulás, kollapszusrövid ideig tartó eszméletvesztés

Aluszékonyság, beteges álmosság. SOMNOLENTIA, lázas állapotban, mérgezésnél.

Mély kábultság, öntudatlanság: SOPOR súlyos állapotot jelez, idegrendszeri megbetegedés, mérgezés, gyógyszer túladagolás, alkoholista.

Eszméletlenség, :  COMA: nincs reflexe, légzése horkoló, semmiféle ingerrel nem ébreszthető fel. leggyakrabban cukorbetegség, veseelégtelenség, májelégtelenség, agyvérzés, vagy koponyasérülések után tapasztalható. Éjszaka

fokozott megfigyelést igényel. Ezt elsősegélyből tanuljátok úgy tudom! Ápolási teendők az orvos megérkezéséig:

Szabad légutak biztosítása, ha van protézise, kivesszük, nyelvét gézzel, vagy nyelvfogóval kihúzzuk, stabil oldalfekvésbe helyezzük. Az eszméletlenség okának tisztázása, orvos, vagy mentő hívás! Alapszabály: ESZMÉLETLEN BETEG SZÁJÁBA TILOS FOLYADÉKOT ÖNTENI!!! A stabil oldalfekvés lényege

A stabil oldalfekvés egy olyan biztonságos testhelyzet eszméletlen betegek számára, amely lehetővé teszi a szabad légzést, ugyanakkor megakadályozza az idegentestek, légutakba jutását. A végtagok olyan helyzetben vannak, hogy a testet stabil és

kényelmes helyzetben rögzítik.   Fontos!

• Mielőtt megmozdítanánk a beteget, győződjünk meg, hogy nincs- e kontra indikáció!(pl. a sérülésnek szemmel látható jelei vannak, vagy a gerincoszlop óvatos de magabiztos végig tapintása során érezzük a gerinc sérülését, csigolya elmozdulását stb.)

Kontra indikáció vagy erre utaló jel esetén NE MOZGASSUK a beteget! A stabil oldalfekvés nem javasolt, ha az áldozat súlyosan sérült.

• Az eszméletlen beteget nem szabad sem felültetni, sem hanyatt fekve magára hagyni, mert egy esetleges hányást,fulladást okozhat. Felhúzott lábakkal stabil oldalfekvésben kell elhelyezni, amíg az orvos megérkezik.

• Prioritási (fontossági) sorrendben kell ellátni a beteg sérüléseit! Pl. egy súlyos vérzést előbb el kell állítani, majd az eszméletlen beteget stabil oldalfekvésbe kell fordítani, és utána kell értesíteni a mentőket, hisz ezzel alig vesztünk időt, de megmenthetjük vele a beteg életét.

A stabil oldalfekvésbe helyezés folyamata

1. A beteget szilárd talajra helyezzük és a hátára fektetjük

2. ellenőrizzük a keringést: A beteg fejét oldalra fordítjuk és három ujjal megtapintjuk a nyaki artériát. Hanyatt fekvő beteg esetén a fejbiccentő izom mögé tapintva az igen alacsony számú pulzálás is érezhető. A pulzust akár nyakon, vagy alkaron legalább három ujjal tapintsuk a pontos meghatározás és érzékelés érdekében!

3. ellenőrizzük a légzést: letérdelünk a beteg mellé, mellkasát lemeztelenítjük és a mellkassal egy vonalban nézzük, hogy ritmusosan emelkedik-e, süllyed-e a mellkas.

4. ellenőrizzük, van-e a beteg szájában légúti akadály (hányadéka, idegen anyag, protézis, föld, ételmaradék, hátra csúszó nyelv /eszméletlen hanyattfekvő ember esetében ez az egyik leggyakoribb légúti akadály/): a beteg hanyatt fekszik, fejét hátra hajtjuk, egyik kezünkkel megtámasztjuk homlokát, másik kezünkkel lenyomjuk az állcsúcsot és belenézünk a szájba. Ha idegen testet látunk egy zsebkendőt a mutató és a középső ujjunkra tekerünk és az egyik kezünkkel lenyomjuk az állat a másik (zsebkendős) kezünkkel félkörívben kitöröljük a szájat és eltávolítjuk az idegen testet, óvatosan, hogy az nehogy lejjebb kerüljön a mélyebb légutakba. Saját sérülésünk elkerülése érdekében akadályozzuk meg a fogak összezáródását. Ezután elkezdjük a stabil oldalfekvésbe helyezés folyamatát: Az áldozat térdeit húzzuk fel (talpak a földön maradnak) Az áldozat hanyatt fekvésben hozzánk távolabb eső karját helyezzük a testéhez egészen közel, és gyűrjük egészen a combja alá (mivel az eszméletlen sérül izmai tónustalanok ezért óvatosan, de határozottan végezzük a folyamatot az esetleges izom- ízületi sérülések elkerülésére).

Ezután a másik karját tegyük a mellkasára, fogjuk meg a felénk közelebb eső vállát és/vagy támasszuk meg fejét és átnyúlva az áldozat behajlított térdei alatt vagy meglökve csípőjét egy határozott mozdulattal gördítsük át az áldozatot az alátűrt karján.

Ismét győződjünk meg arról, hogy a beteg feje megfelelő helyzetben van-e, és a légzése kielégítő-e. Hajlítsuk a sérült felül lévő karját úgy, hogy a felsőtestét megtámassza, tegyük a fej közelébe az áldozat kézfejét (tenyér lefelé néz) majd a felül lévő lábával - térdben hajlítva - támasszuk meg a test alsó felét (alul lévő láb lazán nyújtva). Ezután óvatosan húzzuk ki törzse alól a beteg alul maradt karját, és hátul helyezzük a test mellé, ezzel megakadályozza, hogy a beteg esetleg ismét a hátára gördüljön.

Eszméletlen beteg tartós ápolása: Az eszméletlen beteg, kórházi intenzív elhelyezést igényel, szociális intézményben nem ápolható! Betegmegfigyelés:  Jelentősége: – az eszméletlen beteg állapotának és kórjóslatának megítélése az idő függvényében az állapotjavulás vagy romlás mértékének meghatározása. Az ápolást az orvos utasításai szerint végezzük! (pl. mozgatható-e)  • A beteget megfelelően körbejárható, lehetőleg funkciós ágyon helyezzük el, gondoskodjunk megfelelő kényelmi eszközökről.  Antidekubitusz termékek

 Fontos az ágy elkészítése, mert ettől függ a beteg kényelme. A legfontosabb, hogy az ágynemű feszes, ráncmentes és száraz legyen. Elsődleges a kardinális tünetek rendszeres ellenőrzése, valamint a szakszerű megfigyelés! Figyeljünk a kommunikációra! Az eszméletlen beteg esetében is fontos, hogy beszéljünk hozzá, elmondjuk, hogy mit kívánunk tenni. HALLHATJA

AMIT MONDUNK! Ezért ne mondjunk semmi olyat, amit ébrenlétében nem mondanánk előtte. Nyitott szájjal lélegeznek, ezért a légutak kiszáradnak. Ezért megfelelő méretű (légvételkor ne szívja be) nedves gézlapot teszünk a szájára. Az ajkakat és az

orrnyálkahártyát parafinolajjal puhítsuk fel. A felgyülemlett váladékot el kell szívni. Nagy gondot kell fordítani a bőrápolásra, a bőr vérellátásának biztosítása végett. (bedörzsölés, masszírozás, végtagok áthelyezése)  A felfekvés megelőzése a nyomásnak kitett pontokon. (keringést serkentő gél, hámvédő krémek) Fontos a felfekvés megelőzése szempontjából, a mozgatás, a végtagok megfelelő mozgatása, elhelyezése, a rendszeres forgatás a körmök ápolása. (Mozgatás csak orvosi utasítás alapján!) A végtagok mozgatása az ízületek elmerevedésének (kontraktura) megelőzése végett is fontos.

Éber kómánál a szemek védelme a kiszáradás ellen. Az orvos megérkezéséig paraffinolajat lehet bele cseppenteni. Szemápolás: Hurutos, váladékos eszméletlen betegnél kamillás lemosás, A-vitamin olajcseppentés. (Orvosi utasítás!) A szaruhártya kiszáradás következménye lehet a vakság! Hőszabályozásra is figyelni kell: lehűlés esetén vissza kell állítani a normális testhőmérsékletet takaróval, melegítéssel. Magas láz esetén ne takarjuk be túlságosan (hő pangás) lázcsillapítás, hidegrázás esetén,

Táplálás: szondán keresztül, magas energiaértékű táplálékkal. Eszméletlen beteg szájon át nem táplálható! Folyadék utánpótlás: infúzióval. Katéter: figyelni és dokumentálni kell a bevitt és az ürített mennyiséget, színét. Fontos, a fertőtlenítés.

Figyelni kell a székletürítésre. Infúzióban adott hashajtóval vagy tisztító beöntéssel kell rendezni a székletet.

 

16. Készítsen elő és végezze el a beteg vércukorszintjének vizsgálatát D-cont készülék segítségével, majd ismertesse a hyperglycaemia és hypoglicaemia tüneteit!

Előkészítés vércukor szint vizsgálathoz

vércukor mérő,• reagenscsíkok,• 2 db vesetál• 2 db steril tü, vagy saját ujjbegyszúró• vatta• bőrfertőtlenítő spray, vagy oldat•

Dcont Partner vércukorszintmérő készülék• Kódolása kódkártyával és manuálisan is történhet, a készülék a reagens csík behelyezésére bekapcsol, a méréshez mindössze 2 mikro liter vérmennyiség elegendő. Csíkkidobó funkcióval rendelkezik a reagens csíkot érintés nélkül eltávolíthatjuk. A dátumot, időt kijelzi és 200 mérési eredményt tárol a memóriájában. Lehetőség van a

mért adatok számítógépre való feltöltésére. • mérési idő: 5-15 másodperc • 1 év garancia • automatikus kikapcsolás • elem: 1 x 3v CR2032 elem • elem élettartama: kb. 1000 mérés, vagy 1 év • Infravörös interfész • memória: utolsó 200 adat (a mérés idejével és dátumával) A készülék a pillanatnyi vércukorszintet határozza meg oly módon, hogy érzékeli azt az elszíneződést, ami a tesztcsíkban levő reagens és a vércseppben található cukor reakciójakor keletkezik. Az elszíneződés leolvasása a megvilágított felületről visszaverődő fény mérésén alapszik. A Dcont Partner vércukormérő az Optimum Teszt csík használatára hitelesített. Másfajta tesztcsík nem használható! A rendszer kapilláris teljes vérrel kalibrált és ennek megfelelő eredményt jelez ki. A méréshez friss kapilláris teljes vért használjon .  A Dcont Partner az utolsó 200 mért eredményt a mérés dátumával és idejével együtt automatikusan eltárolja. A Dcont Partner ellenőrzi a pontos méréshez szükséges környezeti hőmérsékletet és attól eltérő esetben hibaüzenetekkel jelzi azt.      A cukorbetegség leggyakoribb tünetei

Az 1-es típusban a tünetek csaknem mindig hirtelen (napok, hetek leforgása alatt) jelentkeznek. Ezek közé tartozik:


1.      fokozódó szomjúságérzés

2.      kifejezett éhségérzet

3.      megnő a vizelet mennyisége

4.      gyors súlycsökkenés

5.      erős fáradságérzet


A 2-es típusban a tünetek általában alattomosabban (évek-évtizedek alatt) fejlődnek ki. Főbb tünetek:


1.         kifejezett szomjúságérzet

2.         fokozott éhségérzet

3.         gyakori vizeletürítés

4.         fáradékonyság

5.         ingerlékenység

6.    látásromlás

7.    bőrviszketés

8.    a sebek, gyulladásos folyamatok gyógyulása lelassul

9.    a fertőzések gyakoribbá válnak

10. kéz-, lábbizsergés és zsibbadás

11. szexuális problémák


A diabétesz időskori formája kialakulhat fokozatosan, jelentősebb tünetek nélkül is. Gyakran a betegnek nincs panasza csak véletlenül- más okból végzett vérvétel kapcsán- derül ki. Más esetben a kialakult szövődmények okozta panasz révén

találják meg a cukorbajt. Hypoglykaemia A vér cukortartalmának csökkenése 3 mmol/l alá, súlyos klinikai tüneteket okoz.

Tünetei:


        gyengeség

        éhségérzet

        remegés

        sápadtság

        verítékezés

        a beteg nyugtalan, ideges, pszichés zavarok léphetnek fel, mely végül eszméletlenségig fokozódhat, és kóma alakul ki.


A hypoglykaemiás kóma hirtelen alakul ki. A beteg bőre sápadt, verítékes, hideg, a turgora normális, légzése nem szapora. Pulzusszám emelkedett,de telt. A vérnyomás normális. Kezelése: elsősorban szőlőcukrot adunk a betegnek (szopogassa el), majd szénhidrát tartalmú ételt.

Hypreglikémia  Magas vércukorszint. Cukorbetegeknél éhgyomorra és étkezések előtt a 7 mmol/ l feletti, étkezések után 60-90 perccel pedig a 9-10 mmol/l-t meghaladó vércukor tekinthető hiperglikémiának. Az inzulin véletlen vagy szándékos elhagyása esetén a vérben a cukorszint jelentősen megemelkedik. Súlyos esetben ketoacidózis -os kóma alakul ki, ami igen súlyos, életveszélyes állapot. Azonnal mentőt kell hívni! Hyperglikémiás ketoacidózisos kóma: abszolút inzulinhiány esetén, elsősorban

1. típusú cukorbetegeknél fellépő súlyos, életveszélyes állapot, amelynél a 25-30 mmol/l-es szintet meghaladó vércukorhoz a szervezet vegyhatását savi irányba toló ketontestek felszaporodása társul, és egyidejűleg eszméletvesztés is fellép. Jellemzői

még: a szapora, mély légzés, az erősen acetonos lehelet, a meleg piros bőrszín. Idősebb 2. típusú cukorbetegeknél súlyos lázas megbetegedésekhez társulhat. Minden esetben azonnali gyógyintézeti ellátás szükséges.

 Ketoacidózis tünetei:


• A tünetek a cukorbetegségre jellemzően kezdődnek

• sok folyadék fogyasztása (polydypsia), sok folyadék űrítése (polyuria),

• hasfájás, émelygés,

• izzadás,verejtékezés,

• szédülés,

• remegés,

• aceton szagú lehelet(édeskés),

• szapora,-nehézlégzés (Kussmaul),

• szapora szívműködés( tachycardia),

• izomgyengeség, görcsök majd később az állapot romlásával egyidejűleg,

• eszméletvesztés, meleg tapintatú bőr, keringési-, légzési elégtelenség, kiszáradás (exsiccosis), kóma és halál is beállhat.


Ezeket a tüneteket fontos tudnotok!!!!!

18. Milyen esetben lehet a betegnek nehézlégzése, határozza meg a fogalmát! Mutassa be az alkalmazott fektetési módot nehézlégzéssel küzdő beteg esetében! Ismertesse az oxigénpalackkal kapcsolatos biztonsági szabályokat!

 A légzés: élettani folyamat, O2 felvétel, CO2 leadás. Központja a nyúlt velőben lévő légzőközpont. A nehézlégzés (diszpnoé), légszomj miatti oxigénhiány következtében kialakuló, fulladásérzés.

A nehézlégzés tünetei:

• A diszpnoé jelentkezhet kilégzéskor vagy belégzéskor, leggyakoribb a vegyes nehézlégzés.

• A beteg nehezen, erőlködve, a légzési segédizmok igénybevételével lélegzik, a légzőmozgás mélyebbé, erőltetetté, fokozottabbá, a légzésszám szaporábbá (tachipnoé) és felületesebbé válik. A nyaki és bordaközi izmok megfeszülnek, súlyos esetben orrszárnyi légzést tapasztalható.


1.      Az ajkak, a bőr cianotikus.

2.      Az arc ijedt, sápadt

3.      A légvétel szapora

4.      légzési hang jelentkezhet – normál esetben nincs – ami utalhat az eredetre

5.      ritmusváltozás

6.      a lehelet szaga szervi betegségre utal

7.      hideg verejtékezés


A légszomj kialakulhat fizikai erőkifejtés hatására, ilyenkor munka diszpnoéról beszélünk, de akár nyugalomban is jelentkezhet, ez a nyugalmi diszpnoé, ami súlyosabb állapotra utal. Orthopnoé esetében a beteg csak ülő helyzetben képes a légvételre, ilyenkor a betegnél fekvő helyzetben apnoé (légzésszünet) léphet fel, mely életveszélyessé válhat.

Kiváltó okok:

• légköri oxigénhiány kis helységben sok ember tartózkodik - nem megfelelő a szellőztetés (lift is!) nagy tengerszint feletti magasságokban - „ritkább levegő”, kevesebb az oxigéntartalom havária – a légkörből oxigént kivonó vegyi anyag következtében

• fizikai munka nehéz fizikai munka esetén élettani jelenség ha kis erőkifejtésre jelentkezik kóros

• allergiás reakció

aspiráció (félrenyelés) - kialakulhat bénulás vagy a légutak de generatív elváltozása miatt is, ha gyakori mindenképp szükséges a kivizsgálás

• dohányzás – csökkenti a légző felületet a tüdőbe lerakódó részecskék miatt – betegségek kiváltója lehet

• traumás sérülés – mellkas sérülés, nagyfokú vérveszteség, koponyasérülés

• betegségek súlyos vérszegénység láz – 10C testhőmérséklet emelkedés 4-6/perccel emeli meg a légzésszámot súlyos anyagcserezavar pajzsmirigy túlműködés, megnagyobbodás veseelégtelenség elektrolit háztartás zavara – ritka magnézium hiány kalcium hiány központi idegrendszeri elváltozások daganat,gyulladás,sérülés légzőszervi eredetű betegségek restrictiv légcsere zavarról beszélünk, ha a mellkas- tüdő- rekeszrendszer tágulékonysága csökken – csak terhelésre jelentkezik  a mellkas deformitása, bordatörés


1.      izombetegség, rekeszbénulás,

2.      tüdőfibrózis,

3.      tödőpangás

4.      mellkasi folyadék

5.      magasan álló rekesz

6.      féloldali rekeszizom-bénulás

7.      obstruktív légcsere zavar – légutak szűkülete, elváltozása vagy

8.      elzáródása okozza

9.      COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség)

10.   asztma (asthma bronchiale)

11.   hörgő betegségek

12.   daganat

13.   sugárterápia után – heges szűkület alakulhat ki

14.   tüdőgyulladás

15.   légmell

16.   mellhártya  gyulladás

17.   tüdőembólia


keringési eredetű nehézlégzés szív elégtelenség – bal szívfél elégtelensége esetén, a tüdő pangásossá válik – már kisebb terhelésre is jelentkezhet, száraz köhögés jelentkezhet, súlyos esetben nyugalomban is jelentkezik, pihegés billentyű betegségek, szívkoszorúér elmeszesedés – éjszaka hirtelen, rohamokban fellépő nehézlégzés (paroxysmalis) pszichés eredetű – ha semmilyen szervi eredet nem igazolható stressz, félelem, szorongás, pánik, depresszió kísérő jelensége is lehet.

Ápolói teendő:

A pontos megfigyelés és dokumentálás! Rendellenesség esetén értesítsük az orvost. A nehézlégzést számos okra vissza visszalehet vezetni, ezért lényeges a beteg kikérdezésén túlmenően az ápoló megfigyeléseinek rögzítése az orvos tájékoztatása. (pszichés eredetű nehézlégzés diagnosztizálásánál elengedhetetlen) A beteg elhelyezése, mit használhatunk a megfelelő pozíció eléréséhez? A nehézlégzés tüneteinek jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni! Fontos hogy a tüneteket ne bagatellizáljuk el, mert ez az állapot súlyosbodásához vezet! Az orvos megérkezéséig a beteg elhelyezése és az ápolási teendők, a nehézlégzés jellegétől, mértékétől függnek! Elsődleges a szabad légút biztosítása, ellenőrzése! Teendők nehézlégzés jelentkezésekor:

• Az egyén nyugalomba helyezése, megnyugtatása, értékelje fáradékonyságát 1-10-es listán (ezzel a módszerrel megítélhető a szubjektív fáradtság érzés és ez a dyspnoe súlyosságára is utalhat). A nehézlégzést a mozgás, beszéd is fokozhatja.

• Szoros ruházat meglazítása, eltávolítása (garbó, melltartó stb.)

• Párnákkal ülőhelyzet létrehozása, hiszen ez legtöbbször könnyíti a légzést. - fekvő felület fejrészének megemelése

• Pl.: a beteg hátához párnát teszünk, lábát lelógatjuk vagy magas támlájú karosszékbe ültetjük szívelégtelenség esetén. Ortopnoe esetén ágyasztalra vagy sámlira helyezett kispárnán pihenhet ülő helyzetben.

• Ablak nyitása, szellőztetés, friss levegő beengedése

• Kérjük meg a beteget, hogy próbálja meg akaratlagosan befolyásolni a légzését és lassan mélyeket lélegezni, csücsörítve fújja ki a levegőt.

• Nehézlégzés tüneteinek megfigyelése (légzési segédizmok használata, orrszárnyi légzés, szederjesség vagy sápadtság, verejtékezés, légzés hangja stb. lásd. légzés)

• Figyeljük, meg mi válthatta ki a fulladást (pl. környezeti tényezők: cigarettafüst, szénpor, pamutrostok, pollenek stb. Ha ez kivitelezhető kiváltó ok megszüntetése. Pl. Ne dohányozzon a beteg által használt helyiségekben.

• Verejték letörlése, ágynemű, ruhanemű cseréje

• Pulzus, vérnyomás, légzés lehetőség szerinti megfigyelése. Adatok dokumentálása, orvosnak megmutatni.

• A beteget ne hagyjuk magára!

• Próbáljunk nyugodtak és határozottak maradni, hogy a beteg biztonságba érezze magát. Súlyos nehézlégzéshez gyakran társul halálfélelem!

• Váladék esetén köhögtetés, köptetés Köhögéscsillapítót, nyákoldót ne adjunk orvosi javaslat nélkül, mert ronthatja a légzést. Folyadékot itassunk, ha a beteg állapota megengedi.

• Ha fájdalom jelentkezik - és a beteg el tudja viselni- azt ne csillapítsuk az orvossal való találkozásig, mivel a fájdalom volta segíthet a betegség megállapításában! A gyógyszer egyik mellékhatása lehet, hogy ronthatja a légzést.

• Amennyiben a nehézlégzés régóta fennálló betegség következménye és az orvos rendelt inhalátort, orvos utasítása szerint spray használata.

Eszméletvesztés esetén: időtartamának mérése, stabil oldalt fektetés. MENTŐ!

• Az orvos megérkezése után az utasításoknak megfelelően járunk el.  Dokumentálás!! a történteket, az elvégzett műveleteket a művelet alatt megfigyelteket, az orvosi utasításokat dokumentáljuk! Az idősek esetében a légzőszerveknél változás áll be a tüdőszövetekben is, ezáltal csökken a tüdő légcsere hatékonysága, ezért az idősek hajlamosabbak a légúti fertőzésekre, mert a légutakban meggyűlik a váladék, ott pang, és ezen könnyebben megtelepednek a kórokozók. Gyakoribb az influenza és a tüdőgyulladás. Főleg fekvő betegeknél kell fokozottabban odafigyelni. 65 év felett javasolt a tüdőgyulladás elleni védőoltás, mely 5 évig tartó védelmet nyújt. Phneomococcus vakcina. / combnyaktörésnél sokszor a tüdőgyulladás okozza a halált, az állandó fekvés miatt.                    Inhalációs kezelések

Inhaláció: gyógyító gázok, gőzök porlasztott gyógyszerek belélegzése. Közvetlen a légutak nyálkahártyáján hatnak, onnan szívódnak fel és távolhatást fejtenek ki. Ezek közül az oxigén terápia a legismertebb. A legáltalánosabb életmentő terápia, ha a

vér és a szövetek oxigén ellátása károsodott. Csak olyan ápoló végezheti, aki ismeri az oxigén élettani szerepét, a kezelés veszélyeit, és a készülék kezelését. A levegő oxigén tartalma 20% ehhez keverünk és így 30 40%-os telítettségű levegőt lélegzik be a beteg.

Az oxigén terápia javasolt abban az esetben,

• ha elégtelen a légcsere, a légzőfelület csökken, légutak elzáródnak, vagy nagy mellkasi fájdalom miatt,

• csökken az oxigén szállítására alkalmas hemoglobin

• a keringés lassulásakor, sokknál.

Oxigénterápia esetén figyelemmel kell lenni a következőkre:

• Kizárólag orvos utasítására

• Az orvos által előírt módon

• Fokozottan robbanásveszélyes! - ütésre, szikra, stb. kisebb ütésre, feldőlésre is robbanhat nyílt lángtól, sugárzó hótól, elektromos vezetékektől, kapcsolóktól, berendezésektől távol kell elhelyezni.  Olajos, zsíros kézzel ne nyúljunk a palackhoz, a robbanás veszély miatt.

• Oxigénterápiát csak az az ápoló végezhet, aki ismeri az oxigén élettani szerepét, hatását, veszélyeit és jártas, kiképzett a készülék kezelését illetően. A kezelési ismeretekből vizsgát kell tenni. A használaton kívüli palackot, elzárva kell tárolni.

Az oxigénpalackból vagy oxigén ellátó rendszeren kerül juttatjuk a beteghez. palackban, nyomáscsökkentővel van ellátva, és ehhez kapcsolódik a vezeték, ami a beteghez jut. Mielőtt adjuk, egy keveset ki kell engednünk, hogy a csövet letisztítsa az oxigén. A nyomáscsökkentőből kiáramló vezetékhez egy párásító készülék tartozik, mert az oxigén önmagában kiszárítja a nyálkahártyát, légutakat, és csak nedvesítve szabad adni. A készülék nyitási sorrendje:

Először a reduktor csapot nyitjuk meg, és csak utána az oxigénpalack csapját. Az elzárás fordítva történik, először az oxigént zárjuk el, és ha a mutató nullára csökkent, zárjuk el a nyomáscsökkentő reduktor csapot is. Az oxigénadagolást úgy kell beállítani felnőttnél, hogy 2-4 liter jusson percenként a beteghez. Bejuttatás---------:

• orrvezetéken keresztül, egyszerű, mert a két csonkot vezetik az orrba. Hátránya, hogy izgatja a nyálkahártyát, légutakat.

• orrkatéter: orron keresztül a garatba vezetik a vezetéket. Ez az orrnyílás és a hallójárat közötti távolság, amit ki kell mérni. A bevezetés kis kellemetlenséggel jár, és ha kinyittatjuk a beteg száját akkor a garatban látszik a katéter. Vigyázni kell, hogy nehogy a nyelőcsőbe jusson a cső, és ezáltal az oxigén. Ezek egyszer használatos katéterek, és oxigéncsövek.

• Légcsövön keresztül, - tubus, intubált betegnél

• Arcmaszkkal

• Oxigénsátorban, kíméletes, de mivel nagyon költséges ezért ritkán alkalmazott eljárás.

Tartsuk be az üzembe helyezési sorrendet! Az oxigénpalackot kék színnel jelölik. Az oxigénpalackot az arra kijelölt helyiségben, mindig állítva, a falhoz van rögzítve kell tárolni. Az üres palackot krétával megjelölve, szintén állítva, falhoz rögzítve kell tárolni.

Szállítani csak palacktartóban, hevederrel a tartóhoz rögzítve.

Oxigén terápia veszélyei: Technikai veszélyek:


• Fokozottan tűz és robbanásveszélyes!

• Az oxigén táplálja az égést.

A bejegyzés trackback címe:

https://babazas-okosan-sporolos-trukkok-szuloknek.blog.hu/api/trackback/id/tr834124124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ikerunoka · http://www.teszvesz.hu/bloggerverseny/?activepanel=competitors&comp_blog_id=1561 2012.03.11. 10:18:02

A következő blog, az idősebb családtagok gondozásáról, kérdésekről, válaszokról fog szólni, de az már nem verseny keretén belül.
süti beállítások módosítása